Menu
Menu
Blog
De Waerdenborch brengt leerlingen in contact met wetenschap en techniek

Op beroepen als bouwarbeider of elektricien wordt vandaag de dag niet snel meer gesolliciteerd. Weinig jongeren komen van een technische opleiding en dat terwijl er juist zoveel mensen in de techniek nodig zijn. Scholengemeenschap De Waerdenborch in Rijssen-Holten gaat deze kwestie samen met Sterk Techniek Onderwijs aanpakken.

In dit masterplan zit een sterk element waar Arjan Hakkert, de directeur vmbo van deze middelbare school, erg over te spreken is: leerlingen vroegtijdig in contact brengen met wetenschap en techniek. Hoe ze dat gaan doen? Door samen te werken met basisscholen uit de regio. Ze bouwen voort op een al bestaande samenwerking, maar gooien er nog een schepje bovenop. 

Techniek en onderwijs
Alles staat in het teken van Techniek en onderwijs. Dat betekent dat leerkrachten bijgeschoold moeten worden en leerlingen projectmatig aan de slag gaan. Een enorme klus dus. Een deel van deze projecten vinden plaats op De Waerdenborch. Speciaal voor leerlingen van groep 1 tot en met 8 zijn heuse technolabs gecreëerd waar ze hun jonge, creatieve brein kunnen laten kraken. Volgens directeur Hakkert komen juist de jonge kids met briljante ideeën, omdat ze heel vrij en zonder kaders kunnen denken.

En goede technische ideeën zijn nodig. Meer dan ooit tevoren. Vanwege supersnelle ontwikkelingen in de techniek groeit de vraag naar technisch geschoolden. Door basisscholieren al kennis te laten maken met de wereld van technologie is de kans groter op een studiekeuze in dit vakgebied op latere leeftijd.

Technische ondersteuning
De samenleving is niet denkbaar zonder techniek. Je ziet het overal om ons heen, vooral in deze periode. Denk aan de technische ondersteuning in de zorg tijdens de coronacrisis. Van levensbelang. Al zullen de scholieren zich ‘eerst’ bezighouden met het ontwikkelen van een nieuwe fiets, het aanleggen van een nieuwe tuin of het ontwerpen van kindvriendelijk en veilige speeltoestellen. Voor elke leeftijdscategorie en alle niveaus liggen projecten klaar. Alle opdrachten zijn bedacht in reeële context. Zo kan het zomaar gebeuren dat er een ouder betrokken wordt die met zijn of haar bedrijf wel wat technische ondersteuning kan gebruiken. 

De Waerdenborch
Behalve een kennismaking met techniek, is het voor een basisschoolleerling ook een eerste ontmoeting met het voortgezet onderwijs. Zo zullen ukkies van zes jaar hollen in de grote gangen van De Waerdenborch en groep-achters die staan te popelen om de overstap te maken van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs zullen hun ogen de kost geven. Volgens Coördinator PO Niek Bosman is deze kennismaking enorm belangrijk. Zo kunnen deze leerlingen alvast een kijkje nemen achter de schermen van een middelbare school. Het maakt de overstap voor scholieren een stuk minder spannend en de samenwerking met docenten van het basisonderwijs makkelijker.

Masterplan
Het ministerie investeert 1,4 miljoen in dit masterplan op De Waerdenborch en dat moet verspreid worden in vier jaar. Een hoog bedrag. En terecht, vinden Hakkert en Bosman. Dankzij deze investering kan er veel knowhow worden ingevlogen om het een succes te laten worden. Wanneer het project geslaagd is? “Als alle leerlingen van de ongeveer veertig basisscholen in de regio De Waerdenborch hebben bezocht en hebben gewerkt aan een project. De doelstelling is werken aan een duurzaam en kwalitatief sterk, technisch onderwijs. Samen slaan we de handen ineen.”

Blog, media & actueel

Deel dit bericht op jouw social media

Terug naar het overzicht

Overige berichten

Blog
Eerste lichting leerlingen Waerdenborch ontvangt Cambridge First Certificate English

Het afgelopen schooljaar deed de állereerste lichting leerlingen van De Waerdenborch het internationaal erkende examen Cambridge English. Maar liefst 14 leerlingen (3 en 4 vwo) volgden – naast de reguliere Engelse lessen - extra onderwijs om hun Engelse taal naar een excellent niveau te tillen. Een ‘whopping’ 100% slaagde ‘with flying colours’! Op vrijdag 17 september kregen de geslaagden tijdens een feestelijke bijeenkomst hun welverdiende ’certificate’ uitgereikt.

Lees verder
Blog
Kiezen in coronatijd: zo laat De Waerdenborch op afstand zien wie ze zijn

Scholengemeenschap De Waerdenborch past zich aan in deze coronatijden en zoekt tegelijkertijd naar creatieve oplossingen om leerlingen uit groep 7 en 8 kennis te laten maken met hun school.

Lees verder