Menu
Menu
Nieuws
Nieuws - 17 oktober 2018 JEPA-dag op 5 oktober 2018

Op 5 oktober 2018 vond de jaarlijkse EPAS-dag (European Parliament Ambassador Schools-dag) weer plaats. Dit is een dag waarop alle ambassadors vanuit heel Nederland samenkomen. Bijzonder dit jaar, was dat het in plaats van in Den Haag, in Zwolle plaatsvond: een echte ‘thuiswedstrijd’ voor ons dus.

Na een hartelijk ontvangst bij het CIBAP (vakschool voor verbeelding en ontwerpfabriek), opende Coby Zandbergen (directeur CIBAP) de dag met een speech en heetten Anne-Marie Eekhout en Wil Willemsen iedereen welkom. Hierna konden de EU-gerelateerde workshops, georganiseerd door leerlingen van het CIBAP, van start gaan.

Er was een aanbod van maar liefst acht verschillende workshops. Bij de een kon je wat meer je creativiteit kwijt, zoals bij het maken van verkiezingsposters voor de Provinciale Staten of Europese verkiezingen; ‘Social Bubble’, waar je je bewust werd van de hoeveelheid informatie die er over jezelf te vinden was op internet en dit vervolgens in een plastic bubbel stopte en een VR-bril kon uitproberen en ‘Plastic Art’, waarbij je verzameld plastic opnieuw ging gebruiken door er een kroonluchter mee te versieren.
Bij de Workshop PR voor Provinciale Staten en Europese verkiezingen bedachten leerlingen ideeën om voor beide verkiezingen meer jongeren naar de stembussen te krijgen, om dit vervolgens op overtuigende manier te gaan pitchen.

Ook waren er nog een aantal workshops waarbij je lekker actief kon zijn: escaperooms met vragen over de vluchtelingenproblematiek en inburgering, een lasergame waarbij kennis over de EU benodigd was of kon worden geworven en een levend stratego, waarin personen uit de EU, pro en tegen de Europese Unie, tegen elkaar streden.
Na een lunch, aangeboden door het Europese Parlement, gingen we met shuttlebussen op weg naar het provinciehuis van Overijssel. Hier vond het middagprogramma plaats, waarbij we twee bijzondere gasten hadden: de Commissaris van de Koning, Andries Heidema, en Europarlementariër Jan Huitema. De leerlingen lieten hun verkiezingsposters en pitches zien en boden hun zelfgemaakte kroonluchter aan tijdens de College tour, waarin hun vragen aan de gasten beantwoord werden. Dit werd gemodereerd door twee 5 vwo-leerlingen van Scholengemeenschap De Waerdenborch, Sanne Fridrichs en Yun Knape.

Al met al was het een gezellige en informatieve dag, waarbij Europa het hoogtepunt was.

Blog, media & actueel

Deel dit bericht op jouw social media

Terug naar het overzicht