Menu
Menu
Blog
Kiezen in coronatijd: zo laat De Waerdenborch op afstand zien wie ze zijn

Scholengemeenschap De Waerdenborch past zich aan in deze coronatijden en zoekt tegelijkertijd naar creatieve oplossingen om leerlingen uit groep 7 en 8 kennis te laten maken met hun school.

Geen gemakkelijke klus. Want hoe breng je de sfeer, cultuur en waarden over als er geen open dag gehouden mag worden? En hoe informeer je ouders die hun zoon of dochter helpen met de schoolkeuze zonder ouderavonden? Directeur Arjan Hakkert: “De rode draad: niets is meer hetzelfde.” Leerlingen die voor elke les hun handen opnieuw desinfecteren, pijlen op de vloer die de looprichting aangeven, ramen die ondanks de frisse herfstwind allemaal openstaan en leraren die als een mantra ‘Anderhalve meter afstand’ roepen in de hal.

Q&A’s met brugklassers
Een school kiezen in coronatijd waarbij de veiligheid van leerlingen, leraren en ouders op nummer één staat. Dat betekent dat overal over nagedacht moet worden. In dit proces focust de middelbare school zich op wat nog wél kan en daarom moet er geïmproviseerd worden. Brochures digitaliseren, live streams posten, vlogs opnemen en Q&A’s met brugklassers realiseren die op social media alle prangende vragen van groepachters beantwoorden.

Maar ook verhalen van talentvolle leerlingen worden gedeeld op social media. Want als er iets is wat De Waerdenborch belangrijk vindt dan is het talent een podium geven. “Zo komt er binnenkort een interview met een vwo-leerling online die heel veel tijd en energie steekt in een ontwikkelingsproject in Oeganda”, zegt coördinator PO Niek Bosman enthousiast. Hakkert vult aan: “We ondersteunen talentvolle leerlingen met De Waerdenborch TOP (talent ontwikkel prijs). De jury bepaalt wie ondersteunt wordt met een bedrag.”

Minilessen en masterclasses
De Waerdenborch maakt dankbaar gebruik van online middelen, toch kunnen scholieren ook offline kennismaken via minilessen en masterclasses. Uiteraard coronaproof. Potentiële vwo-leerlingen leren in hun masterclass DNA-onderzoek doen voor opsporingen, er zijn kunst workshops, de klassieke talen komen voorbij en scholieren leren techniek koppelen aan theorie.

Spannend blijft het wel voor leraren, want hoe waarborg je die anderhalve meter afstand? De schoolbel van De Waerdenborch luidt op twee verschillende momenten en moet hierbij helpen. Eerst verplaatsen de leerlingen zich van lokaal naar lokaal en vervolgens de leraren.

De ziel van De Waerdenborch
Ook met pijlen op de vloer, desinfecterende handgel voor elk lokaal en docenten en leerlingen die afstand van elkaar moeten houden, blijft De Waerdenborch, De Waerdenborch. Een school waarin iedereen de ruimte moet voelen zichzelf te kunnen zijn en waar talent een podium krijgt. Bosman: “Een school is slechts een gebouw met stenen, de ziel, dat zijn de leerlingen. In een scholengebouw horen leerlingen en docenten willen deze leerlingen natuurlijk het liefst zien in de klaslokalen.”

Daarom hopen de coördinator en de directeur van harte dat dit schooljaar een zo normaal mogelijk jaar mag worden. “Denk aan het examen voor de eindexamenleerlingen, dat is een ervaring die je meeneemt voor je leven. En vergeet het galafeest niet. We kunnen niet in de toekomst kijken en zien welke maatregelen we moeten blijven hanteren in verband met corona, maar wat er ook gebeurt, we blijven improviseren en zoeken naar creatieve oplossingen.”

De minilessen worden gehouden voor groep 8 leerlingen op beide vestigingen in Holten (26 en 29 oktober) en Goor (29 oktober).

Blog, media & actueel

Deel dit bericht op jouw social media

Terug naar het overzicht

Overige berichten

Blog
Eerste lichting leerlingen Waerdenborch ontvangt Cambridge First Certificate English

Het afgelopen schooljaar deed de állereerste lichting leerlingen van De Waerdenborch het internationaal erkende examen Cambridge English. Maar liefst 14 leerlingen (3 en 4 vwo) volgden – naast de reguliere Engelse lessen - extra onderwijs om hun Engelse taal naar een excellent niveau te tillen. Een ‘whopping’ 100% slaagde ‘with flying colours’! Op vrijdag 17 september kregen de geslaagden tijdens een feestelijke bijeenkomst hun welverdiende ’certificate’ uitgereikt.

Lees verder
Blog
Waerdenborch talent showcase

Eerste editie van het nieuwsitem "Waerdenborch talent showcase".

Lees verder