Menu
Menu
Blog
Waerdenborch talent showcase

In de Waerdenborch talent showcase zetten we leerlingen in de “spotlight” die hun talenten laten spreken. Dit kan van alles zijn, een uitwerking voor een opdracht, een buitengewone inzet, een mooi initiatief of een geweldige prestatie.

In deze eerste editie van onze Waerdenborch “talent showcase” spreken we met Alysa van Gageldonk. Alysa zit in 6 Vwo en heeft naast haar drukke schoolloopbaan een bijzondere inzet die we graag willen delen.

Alysa zet zich in voor de Stichting KVU (Kinderen Van Uganda) en dat doet ze vol overgave. We willen haar op deze manier en podium geven en hopen dat we samen de stichting KVU kunnen steunen!

De inspiratie

Alysa raakte geïnspireerd door haar vader. “Mijn vader kwam via een werknemer van de Wereldwinkel in contact met de stichting KVU. Na een aantal bijeenkomsten te hebben bijgewoond werd hij bestuurslid”. Alysa raakte geïnspireerd en begon al op jonge leeftijd haar vader en de stichting te helpen. “Vanaf mijn 13e begon ik echt te helpen. De eerste keer was op de kerstmarkt in Deventer. Ik heb geholpen met het verkopen van spullen om geld in te zamelen voor de stichting.” Ik heb de afgelopen jaren de stichting geholpen met het ondersteunen van projecten. Ik fungeer ook als klankbord waarin ik meedenk over hoe we jongeren kunnen activeren en enthousiasmeren om te helpen.

De reis naar Uganda

De wens om zelf daadwerkelijk naar te gaan Uganda groeide gaandeweg bij Alysa. Ze wilde met eigen ogen zien wat de keiharde realiteit is in de regio Kibinge. Deze regio is de plek waar de KVU vooral actief is. Voorafgaand aan de reis heeft Alysa de tijd genomen om nog dieper in de cultuur en omstandigheden van de mensen in Uganda te duiken. “Ik heb bijvoorbeeld lessen helpen ontwikkelen voor de scholen en heb veel gelezen over de toestand van het land op alle vlakken. Ik wilde mijn bezoek zo goed mogelijk voorbereiden.”

Na de grondige voorbereiding was het moment daar. De reis naar Uganda. Alysa vertelt: “In 2019 ben ik 1,5 week in uganda geweest. Dit was een heel heftige ervaring. Het is bizar dat je na 10 uur vliegen uitstapt in compleet andere wereld. Het is confronterend om te zien hoe slecht de leefomstandigheden daar zijn en hoe goed wij het hebben. Het veranderde mijn blik op onze rijkdom hier in Nederland. Wat maken we ons toch soms druk om onzinnige dingen. Alles wat ik daar heb gezien en ervaren geeft me nog meer motivatie om mensen in Uganda te helpen.”

De stichting in Corona tijd en het examenjaar

Alles in coronatijd is anders, zo ook voor de stichting. Waar er normaal gesproken meerdere evenementen werden georganiseerd om geld in te zamelen, is de stichting nu volledig afhankelijk van particuliere giften. Dit maakt het werk heel moeilijk.  Het feit dat Alysa in haar examenjaar zit is ook van invloed voor haar inzet voor KVU. “doordat ik in mijn examenjaar zit heb ik tijdelijk mijn activiteiten voor KVU terug geschroefd. Zo gauw ik mijn diploma behaal wil ik mij weer volledig inzetten voor de mensen in Uganda”.

De droom van Alysa

Bij de vraag “wat is je droom?” moet Alysa even nadenken. De droom is best veel omvattend, maar de idealist in haar komt dan naar boven. “Het grote doel is om de water- en voedselvoorzieningen te verbeteren maar ook het onderwijs. Het kwaliteit van leven in het algemeen verbeteren voor de inwoners van de regio Kibinge”.

Wil jij ook Alysa en de KVU steunen? Check http://www.kinderenvanuganda.nl/campaign/strijd-tegen corona/. De Waerdenborch onderzoekt met Alysa hoe wij haar en de stichting kunnen ondersteunen. We roepen via deze weg dan ook iedereen op om met ons samen ook de stichting KVU te steunen!

 

Blog, media & actueel

Deel dit bericht op jouw social media

Terug naar het overzicht

Overige berichten

Blog
De Waerdenborch brengt leerlingen in contact met wetenschap en techniek

Op beroepen als bouwarbeider of elektricien wordt vandaag de dag niet snel meer gesolliciteerd. Weinig jongeren komen van een technische opleiding en dat terwijl er juist zoveel mensen in de techniek nodig zijn. Scholengemeenschap De Waerdenborch in Rijssen-Holten gaat deze kwestie samen met Sterk Techniek Onderwijs aanpakken.

Lees verder
Blog
Joost (3 vwo): Met een Cambridge certificaat heb ik een groot voordeel in de toekomst!

Cambridge Engels, wat is dat eigenlijk? Wat heb je eraan en hoe werkt het? Wij zochten het voor je uit! We vroegen twee leerlingen uit vwo 3 om te vertellen over Cambridge Engels op De Waerdenborch.

Lees verder