Menu
Menu

Gymnasium

De Waerdenborch biedt naast het reguliere vwo-programma (atheneum) ook de mogelijkheid om naar het gymnasium te gaan. Het gymnasium bestaat uit de atheneumvakken met toevoeging van de klassieke talen Latijn en Grieks.

Als je in de brugklas op vwo-niveau start krijg je twee uur in de week les in het vak Latijn, de taal van de Romeinen. Je leert de basis van de taal van de Romeinen en leest en hoort over monsters, helden, goden, soldaten en gladiatoren. Wat dachten  de Romeinen, die aan het begin van onze eigen geschiedenis staan, over oorlog en liefde, slaven of gladiatoren? 

Na de brugklas

Kies je na de brugklas voor gymnasium, dan volg je in klas 2 en 3 zowel Latijn als Grieks. Daar krijg je een breed beeld van de talen en culturen uit de klassieke oudheid in Europa, die de basis vormen voor onze samenleving vandaag. Je leert verbanden leggen, kritisch denken en taal analyseren. Ook organiseren we excursies naar plaatsen die gekoppeld zijn aan de oudheid. 

Gymnasium in de bovenbouw

Vanaf 4 gymnasium kan je ervoor kiezen om Latijn, Grieks of allebei te volgen. Met je kennis uit de onderbouw gaan we teksten lezen van echte Grieken en Romeinen zoals bijvoorbeeld Homerus of Julius Caesar. In 5 vwo vindt bovendien de werkweek naar Rome plaats, waar we de belangrijke antieke monumenten en moderne gebouwen bezoeken en koppelen aan alles wat je tot dan geleerd hebt.

Uiteindelijk sluit je het gymnasium af met een eindexamen Latijn en/of Grieks en krijg je een gymnasiumdiploma.