Onderwijsaanbod

Ons onderwijsaanbod

Op onze school is iedereen welkom. Met twee vestigingen en mogelijkheden voor vmbo, havo en vwo hebben we voor ieder wat wils. Ons onderwijs is gericht op persoonlijke ontwikkeling en biedt ook ruimte voor verdieping en verbreding. Daarnaast besteden wij veel aandacht aan cultuur, sport, techniek, ondernemen, internationale oriëntatie en talentontwikkeling. Wij zijn een openbare school waar je veel leert, waar je jezelf kunt zijn én waar je ontdekt wat je in de toekomst wilt gaan doen.

De onderbouw: dakpanklassen

Op onze school kun je de leerroute kiezen die het beste bij jou past. Maar in de brugklas weet je dat misschien nog niet precies. Daarom krijg je het eerste en tweede jaar (de onderbouw) les in een zogenaamde dakpanklas. In deze klas worden twee lesniveaus gecombineerd, zodat je kunt bepalen welk schooltype voor jou geschikt is. Er zijn dakpanklassen voor basis-kader, kader-mavo, mavo-havo en havo-vwo. Er is één aparte vwo 1-klas en één aparte vwo 2-klas; dit is dus geen dakpanklas. Na de brugklas kies je voor basis, kader, mavo, havo, atheneum of gymnasium.

Vmbo op De Waerdenborch

Vmbo is de afkorting voor het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Deze opleiding duurt vier jaar. Binnen het vmbo kies je voor de basisberoepsgerichte leerweg (basis), de kaderberoepsgerichte leerweg (kader), de gemengde leerweg en de mavo.

Basis en kader

Kies je voor basis of kader dan volg je algemene vakken, maar krijg je ook beroepsvoorbereidende vakken en ga je stagelopen buiten de school. In het derde leerjaar maak kies je een profiel, bijvoorbeeld Bouwen, Wonen en Interieur, Installeren en Energie, Economie en Ondernemen of Zorg en Welzijn. Hier ga je in het vierde jaar examen in doen.

Mavo en gemengde leerweg

Kies je voor de mavo, dan volg je middelbaar algemeen vormend onderwijs. De mavo duurt vier jaar en vanaf de derde klas kies je een profiel, namelijk Techniek, Economie, Zorg en Welzijn of Groen. Daarnaast volg je ook een beroepsgericht vak. Kies je ervoor om examen te doen in dat beroepsgerichte vak, dan heet jouw programma de gemengde leerweg. Nadat je je diploma hebt behaald kun je doorstromen naar de havo of naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Havo op De Waerdenborch

Havo is de afkorting van hoger algemeen vormend onderwijs. De havo duurt vijf jaar en vanaf de vierde klas kies je een profiel: Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij of Cultuur en Maatschappij. Het profiel bepaalt de vakken waarin je eindexamen doet. Naast Engels en Nederlands doe je eindexamen in de vier vakken van je profiel én nog een vak in je vrije ruimte. Met een havo-diploma kun je naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) of kun je doorstromen naar het vwo.

Vwo op De Waerdenborch

De afkorting vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Er zijn twee schoolopleidingen die hieronder vallen: het atheneum en het gymnasium. Beide duren, inclusief de brugklas, zes jaar. In de brugklas van het vwo maak je kennis met zowel de talentstromen als de klassieke taal Latijn.  Na deze kennismaking kun je aan het einde van de brugklas bepalen of je verdergaat op het atheneum met een talentstroom of op het gymnasium met de klassieke talen Latijn en Grieks.

Vanaf het vierde jaar kies je een profiel dat goed bij jouw wensen voor een vervolgstudie (op hbo of universiteit) past: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Het profiel bepaalt de vakken die je volgt en waarin je eindexamen doet: naast Nederlands, Engels en een tweede vreemde taal doe je eindexamen in de vier vakken van je profiel en een keuzevak.