Wetenschapsoriëntatie

De Waerdenborch bereidt leerlingen in het vwo actief voor op de universiteit. Het doel is om jou vertrouwd te maken met wetenschappelijk denken en werken. Daarom volg je op het vwo het ‘vak’ wetenschapsoriëntatie. Naast dit lesprogramma organiseren we regelmatig wetenschappelijk georiënteerde activiteiten.

Wetenschappelijk denken én werken

Vanaf de brugklas tot en met het eindexamenjaar leer jij om wetenschappelijk te denken én werken. Je gaat ook zelf onderzoeken uitvoeren, eventueel samen met wetenschappers. Zo word je gestimuleerd om de wereld open, maar ook met een kritische houding te bekijken. In de eerste twee klassen van het vwo worden er verschillende projecten georganiseerd, zodat je spelenderwijs leert wat wetenschap is en hoe je onderzoek kunt doen. In 3 vwo ga je aan de slag met een mini-profielwerkstuk in de richting die je ook kiest voor de bovenbouw. Het volgende leerjaar staan twee onderdelen op het programma: ‘Big history’, dat ingaat op het ontstaan van de aarde en het menselijk leven vanaf de oerknal, en ‘Wetenschapsfilosofie’, waarin je (nader) kennis maakt met de grote denkers vanaf de oude Grieken. In 5 vwo leer je hoe je echt wetenschappelijk onderzoek kunt doen, zodat je in het examenjaar in staat bent om een profielwerkstuk te maken. In die periode bezoek je minstens één keer een wetenschapper of een onderzoeksinstituut, zodat je ziet hoe wetenschap in de praktijk werkt.