Menu
Menu

Persoonlijke verhalen

Hoe is het op de Waerdenborch?
Nikki Bornebroek (BK1, Goor)

Eersteklasser Nikki gaat naar De Waerdenborch in Goor. Leerlingen werken daar met een eigen planner en dat was best wel even wennen. “Op de basisschool ben ik gewoon niet zo bezig geweest met plannen en nu moet je dat echt wel doen, want anders hou je geen overzicht. Mijn huiswerk staat altijd in Magister, maar wij krijgen ook een papieren planner waarop je kunt aangeven wanneer je iets wil gaan afmaken.” Heeft Nikki nog een tip voor nieuwe leerlingen? “Zorg dat je altijd genoeg te eten bij je hebt, want je dagen zijn langer dan op de basisschool. Van mijn ouders heb ik ook geld gekregen voor de kantine, voor als ik brood vergeten ben of ik niet genoeg heb meegenomen. En in een tussenuur gaan we lekker in de aula kletsen en eten!”

Bram Heetkamp (V1, Holten)

Vlak voor de zomervakantie maken nieuwe brugklassers alvast kennis met hun nieuwe klas. Bram vertelt: “Dat was een hele opluchting. Je ziet elkaar, je maakt meteen een appgroep aan en je ontmoet je mentor. In de eerste week hebben we samen met haar veel kennismakingsactiviteiten gedaan. Wij hebben een hele fijne mentor, we kunnen echt overal over praten! Ook geeft ze allerlei tips en uitleg, bijvoorbeeld dat je goed vooruit moet plannen en iedere dag op Magister moet kijken.”

Thomas Sterk (BK1, Holten)

Wat vind je leuker, de basisschool of de middelbare? “De middelbare natuurlijk!”, zegt Thomas. “Op De Waerdenborch ben je gewoon veel vrijer. Bij uitval van een lesuur bepaal je zelf wat je gaat doen: huiswerk maken, chillen in de aula of spelletjes doen op je iPad. En onze mentor helpt ons zodat we elkaar steeds beter leren kennen. We praten dan in de klas over van alles, bijvoorbeeld over hoe je op WhatsApp met elkaar om moet gaan. En we zijn een anti-pestcontract aan het maken.”

Lizzy de Fretes (HV1, Holten)

Lizzy koos er bewust voor om zich in de brugklas te mengen met haar nieuwe klasgenoten en niet alleen bij haar oude klasgenoten te blijven. “In groep 8 wist je echt alles van elkaar: waar je woont, wanneer je jarig bent, wie je ouders zijn en soms zelfs wie je grootouders zijn. Nu moet ik alles opnieuw opbouwen en dat is hartstikke leuk.” Haar tip is er eentje recht uit het hart: “Stap op andere mensen af, laat weten wie je bent en praat met iedereen!”

Danee Meinders (HV1, Holten)

Aankomende brugklassers moeten volgens Danee een paar dingen weten. “Zo heb je straks geen juf of meester meer, maar noem je je docenten meneer of mevrouw. Een ander groot verschil met de basisschool is dat een lesuur 50 minuten duurt. Het is dan wel heel erg druk op de gang, dus het is handig om vlak vóór de bel gaat alvast op je iPad te kijken naar welk lokaal je moet gaan en welke les je hebt. Een keer moesten we naar een lokaal dat écht onvindbaar was. Toen heeft onze mentor een foto gemaakt van waar ze moesten zijn en die in onze groepsapp gezet.”

Olivier Oostergo (V1, Holten)

Eersteklasser Olivier fietst iedere dag vanuit Nijverdal naar Holten. Waarom heeft hij er dan toch voor gekozen om naar De Waerdenborch te gaan? “In groep 8 van de basisschool ben ik een paar keer naar Holten gekomen om een eerste indruk van de school te krijgen. Toen ik hier binnenkwam had ik meteen het gevoel: hier wil ik zijn! Dat ik een eind moeten fietsen is dan niet erg.” In vergelijking met groep 8 vindt Olivier de brugklas niet per se veel moeilijker. Als het goed is zit iedereen op z’n eigen niveau en dus precies goed. Wel krijg je hele nieuwe vakken en vakken die ineens anders heten. Zo heet rekenen wiskunde en taal Nederlands.”